top of page

Eftervård

Från stunden du lämnar INK STUDIO är det ditt ansvar att ta hand om din tatuering på bästa sätt. Ska du köra bil efteråt är det klokt att äta något innan du sätter dig bakom ratten då man lätt blir dåsig efter att adrenalinet slutat verka. En tatuering innebär en stor påfrestning för kroppen, du behöver vila upp dig en stund efteråt.

Du behöver:

-Parfymfri mild tvål (Lactacyd eller Eucerin)
- Bepanthen eller ”Hustle butter” salva
-Alcogel/handsprit
-Vila och sundförnuft

 

Behåll plast förbandet i minst 5 timmar. Meningen med den är att hindra smuts och bakterier från att komma i kontakt med din tatuering. När det är dags att ta av förbandet tvätta först tatueringen med ljummet vatten och mild parfymfri tvål. Var noga med att få bort alla färg- och blodrester. Badda sen med ren handduk och låt tatueringen luftas ca 10-15 min. Smörj sedan tatueringen med ett mycket tunt lager salva. Det är viktigt att använda en ren handduk, nytvättade sängkläder och rena kläder om de ska komma i kontakt med din nygjorda tatuering. Om du har husdjur som sover i sängen kan det vara en bra idé att låta förbandet sitta på under första natten, om inte djuren kan sova på annat ställe.

Smörj in din tatuering med ett tunt lager salva 1-2 ggr/dag. Huden måste få andas så täck inte tatueringen med ett tjockt lager salva. När tatueringen börjar läka blir den torrare och börjar sedan klia och flagna. Då är det ok att smörja in den lite oftare ca 3-4 ggr/dag. Vi rekommenderar Bepanthen eller ”Hustle butter” som eftervårdssalva. INGA huskurer såsom olja eller vaselin! Köp alltid en ny salva. Har någon använt salvan tidigare kan det finnas mängder av bakterier på munstycket till tuben. Var noga med att ha rena händer när du smörjer tatueringen. Har inte du möjlighet till att rengöra händerna får du absolut inte ta på- eller smörja din nygjorda tatuering. Det är en naturlig del av läkningsprocessen att tatueringar får skorpor och (till slut) flagnar. Det är även vanligt att det börjar klia. Låt tatueringen vara! River du loss skorpor kan färg följa med och tatueringen kan bli mer svårläkt. Undvik att dricka alkohol de första dagarna efter tatuering. Alkohol försämrar kroppens läkningsförmåga och immunförsvar. Undvik även sol, bad, bastu och hård träning tills din tatuering har läkt.

Det tar i regel 2-3 veckor for tatueringar att läka. Trappa ner på smörjandet då huden blir annars torr efter att ha vant sig vid regelbundet smörjning. Tatueringar bleknar alltid något med tiden. För att hålla din så fina som möjligt bör du skydda den från sol, gärna med hög solskyddsfaktor.

Vänligen uppmärksamma att det finns alltid viss risk att utveckla infektioner när man tatuerar sig, men genom att följa skötselråden minimerar du dem avsevärt. Tveka inte att höra av dig om det är något du undrar över eller är osäker på. Ta hand om dig och välkommen åter!

Mel Ink Studio 02 (Black)-vit-trans.png
bottom of page